2.3.3.3. Olasz kávékultúra

-
2007.11.20.

2.3.3.3. Olasz kávékultúra

Itália mindig is kultúrákat integráló és civilizációteremtő ország volt (gondoljunk csak a Római Birodalomra). Ez a civilizáló erő hatott akkor is, mikor megpróbálták megalkotni Dél-Európa legjobb kávéitalát.


A mediterrán éghajlat kávéja alapvetően sűrű, erős és rövid. Délen az ember megpróbál aktív maradni - a tűző nap, a 40°C, a lassan mozgó városi levegő ellenére. Az itteni kávé ébreszt és ébren tart. De igaz ez a török kávéra is. Mitől különleges mégis az olasz kávéiskola? A professzionális kávégépek kialakításában, fejlesztésében és a kávéital-sztenderdek kialakításában az olaszok meghatározó szerepet játszottak.

A kávézás helyszínei Itáliában elsősorban a kávébárok - ahol a helyiek gyorsan felhajtják az espressót – valamint a szabadtéri üldögélésnek helyet adó teraszok. A Földközi-tenger partvidékén az utca nem csak közlekedésre való, hanem találkozóhely (fórum) és "nyárilak", az otthon sajátos meghosszabbítása egyben. A nyári hónapok forróságában egész családok valósággal kiköltöznek az utcára. Kapualj, járdasziget, kávézók és éttermek teraszai, lépcsők, sikátorok és lezárt utcák összefüggő, organikus egységet alkotva kelnek életre délutánonként, esténként.

A krémkávé készítés igazi olasz módszer. Nem főzi és nem is egyszerűen lúgozza az őrleményt, de nyomás segítségével valósággal kisajtolja a kávéból az aromaanyagokat. Ez a technológia csak itt, az olívaolaj-gyártás szívében születhetett meg.

De miért ez a kávékészítési mód terjedt el az egész világon? Mert rendkívül gyakorlatias és használható volt. A gépekkel gyorsan lehet lefőzni akár 2-300 adag kávét is, de a kávéital mennyisége, minősége sztenderd egy-két adag készítésekor is - minden vendég ugyanazt kapja. A gépek hosszú élettartamúak, sok 30-40 éves gép ma is dolgozik. Összefoglalva: az olasz espresso-kultúra a mediterrán "dolce vita" és a nyugat-európai minőség-központú iparosodás együttese.

Az olasz kávéitalok (mint a híres cappuccino) alapja az espresso, ami a legmodernebb, legaromadúsabb, legösszetettebb kávéital.

Főmenü:

  • 2.3.3.1. A török-arab kávékultúra
  • 2.3.3.2. Bécsi kávékultúra
  • 2.3.3.4. A német kávékultúra
  • 2.3.3.5. Az amerikai kávéiskola

  • Tetszett a(z) 2.3.3.3. Olasz kávékultúra akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 2.3.3.3. Olasz kávékultúra akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg