2.1. Kávé – a Világ itala

-
2005.02.01.

2.1. Kávé – a Világ itala

Elképzelhető, hogy mennyire befolyásolná az egész világunk "működését", ha a kávé serkentő hatása nem érvényesülne nap mint nap százmilliók szervezetében.


Társadalmunkban a kávéra egész intézmények – konkrétak, és fogalmi jellegűek egyaránt – alapultak. Gondoljunk csak a következőkre: Kaffekuchen, Coffee to go, vagy a kávéház, a kávészünet intézménye…

Egy évtizede a kávé a világgazdaság ötödik legfontosabb terméke volt, ma már második a listán. A százötven kávét termelő ország közül soknak ez az egyetlen meghatározó terméke. A kávéipar kétszázmillió embernek ad munkát világszerte, a gazdaság nagyon fontos mozgatórugója.

Ezekből egyenesen következik, hogy a kávé mint haszonnövény termesztése a világ mezőgazdaságában csaknem olyan fontossággal bír, mint a gabona, a rizs vagy a kukorica termesztése. Pedig a kávé nem alapélelmiszer.

Nem sok növényről, élelmiszerről, italról mondható el, hogy olyannyira befolyásolta világunk működését, mint a kávé. A világ kávékultúrája folyamatosan formálódik. Európában vannak régiók, országok, melyek kávéfogyasztási kultúrája nagyon híres. Továbbá jelentősen formálódott az utóbbi évtizedekben az otthoni és a különleges minőségű kávék fogyasztásának módja is.

Ez utóbbi fő oka, hogy a világ jóléti államai (Skandináv országok, Ausztrália, Amerika, Kanada) felfedezték maguknak az olaszok espresso kultúráját. Az espresso egyszerre ital, fogyasztási mód, italkészítési technológia, vendéglátási forma... Az espresso ital és kultúra az, ami a világ kávékultúrájára ma a legnagyobb hatással van.

További almenük:

2.1.1 Európa
2.1.2 Magyarország
2.1.3 Városok

Főmenü:

  • 2.2. A kávé termesztés kultúrája
  • 2.3. A kávé fogyasztása
  • 2.4 Kávé és egészség

  • Tetszett a(z) 2.1. Kávé – a Világ itala akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 2.1. Kávé – a Világ itala akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg