Tartalomjegyzék:


2.1. Kávé – a Világ itala
Elképzelhető, hogy mennyire befolyásolná az egész világunk "működését", ha a kávé serkentő hatása nem érvényesülne nap mint nap százmilliók szervezetében.

Társadalmunkban a kávéra egész intézmények – konkrétak, és fogalmi jellegűek egyaránt – alapultak. Gondoljunk csak a következőkre: Kaffekuchen, Coffee to go, vagy a kávéház, a kávészünet intézménye…

Egy évtizede a kávé a világgazdaság ötödik legfontosabb terméke volt, ma már második a listán. A százötven kávét termelő ország közül soknak ez az egyetlen meghatározó terméke. A kávéipar kétszázmillió embernek ad munkát világszerte, a gazdaság nagyon fontos mozgatórugója.

Ezekből egyenesen következik, hogy a kávé mint haszonnövény termesztése a világ mezőgazdaságában csaknem olyan fontossággal bír, mint a gabona, a rizs vagy a kukorica termesztése. Pedig a kávé nem alapélelmiszer.

Nem sok növényről, élelmiszerről, italról mondható el, hogy olyannyira befolyásolta világunk működését, mint a kávé. A világ kávékultúrája folyamatosan formálódik. Európában vannak régiók, országok, melyek kávéfogyasztási kultúrája nagyon híres. Továbbá jelentősen formálódott az utóbbi évtizedekben az otthoni és a különleges minőségű kávék fogyasztásának módja is.

Ez utóbbi fő oka, hogy a világ jóléti államai (Skandináv országok, Ausztrália, Amerika, Kanada) felfedezték maguknak az olaszok espresso kultúráját. Az espresso egyszerre ital, fogyasztási mód, italkészítési technológia, vendéglátási forma... Az espresso ital és kultúra az, ami a világ kávékultúrájára ma a legnagyobb hatással van.